Wiem, że przepis pojawia się późno, ale może uda wam się go jeszcze wykorzystać, jeśli nie macie pomysłu, lub może przetestujecie go innym razem!? Bo z pewnością babeczki zasmakują o każdej porze roku:)
Muffinki cytrynowe z dżemem porzeczkowym:
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
3 kopiate łyżki jogurtu greckiego (może być naturalny)
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1 jajko
skórka starta z jednej cytryny
sok z połowy cytryny
dżem z czarnej porzeczki
W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy składniki mokre i przelewamy je do pierwszej miski. Wszystko mieszamy w miarę dokładnie. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i ponownie mieszamy. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta, następnie na środek niewielką łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. W babeczkach robimy kilka kółek najlepiej patyczkiem do szaszłyków. Pieczemy w 180 st. około 15- 20 minut, aż się zarumienią. Wystudzone babeczki wyjmujemy z formy i sypiemy cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że przypadną wam do gustu:)
Chciała bym Wam życzyć wesołych świąt, spędzonych w rodzinnym gronie, w dobrej atmosferze, z uśmiechem na twarzy! Odpocznijcie, napełnijcie się pozytywną energią, żeby iść do przodu:) Niech wasze żołądki wytrzymają te świąteczne obżarstwa i oby jak najmniej wyrzutów sumienia im towarzyszyło!
Trzymajcie się ciepło!
Wyglądają przepysznie, a ponieważ uwielbiam wypieki z cytrynową nutką to zapisuję ten przepis! :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie, a ponieważ uwielbiam wypieki z cytrynową nutką to zapisuję ten przepis! :D
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszły! :*
Usuń