sobota, 5 marca 2016

Placuszki jaglane z jabłkiem i cynamonem.

Śniadania to chyba mój ulubiony posiłek (nie licząc deseru :D), najprostsze, najszybsze i najsmaczniejsze. I wbrew pozorom możliwości na ich urozmaicenie jest wiele. Oczywiście nie raz zdarza mi się zjeść zwykłe kanapki, ale kiedy moje śniadanie jest pożywne i powiedzmy wyjątkowe, to dzień od razu staje się lepszy!

Dziś przychodzę do was z prostym i szybkim przepisem (bo chyba każdy lubi takie najbardziej) na placuszki idealne na pierwsze i drugie śniadanie, a na upartego nadadzą się także na obiad.



Składniki:

- słodkie jabłko
- 2 łyżki płatków jaglanych
- kopiata łyżka mąki razowej
- jajko
- garstka płatków migdałowych
- cynamon
- pół łyżeczki kakao

Cukru zero :)

Jeśli chodzi o sposób wykonania to nic skomplikowanego jak przy większości placuszków.
Jabłko należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach, ponieważ jeśli będzie w kawałkach placuszki mogą się rozwalać. Ciasto może nie do końca obkleić większe cząstki jabłka,  a dodatkowo starty owoc sprawi, że nie potrzebujemy mleka. Później dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do ich połączenia. Placuszki smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron.

Dzięki płatkom jaglanym i migdałowym placuszki są chrupiące i to mnie chyba w nich najbardziej urzekło! Smakują zupełnie inaczej niż takie gładziutkie pancakes.





Na pewno będę próbować jeszcze pozmieniać przepis i go urozmaicić. I zapewne podzielę się efektami z wami :)

Życzę wam udanego weekendu i samych pozytywnych wrażeń! Dajcie znać czy lubicie płatki jaglane i czy też robicie z nich placuszki!

Trzymajcie się ciepło!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz